ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΗΠΕΙΡΩΝ

 

 

ΜΕΛΕΤΗ:  ‘ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ’
ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ: Μελετητική &
Κατασκευαστική Εταιρεία ‘ΚΑΚΑΡΗ Α.Ε.’
ΗΜΕΡ/ΝΙΑ: 15 Δεκεμβρίου 2015

 

 

                                                                                                            ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

 

Η μελέτη που έχει γίνει είναι ενδεικτική έτσι ώστε να δοθεί μια εικόνα, για το πως μπορεί να είναι η σύνθεση μίας πόλης/οικισμού προσφύγων , η οποία συμπληρωματικά θα μπορούσε να είναι και μια πόλη που να καλύπτει όλες τις ανάγκες των φιλοξενούμενων. Κατ επέκταση αυτοί οι οικισμοί, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν  μακριά από υφιστάμενα αστικά κέντρα, έχοντας πάντα ως βασικό κριτήριο το γεγονός ότι πρέπει να υπάρχουν αρκετές βασικές υποδομές.

Θεωρούμε λοιπόν ότι η έκταση μας είναι επίπεδη χωρίς δηλ .μεγάλες κλίσεις. Αυτό το πράττουμε, αφενός προκειμένου να μειώσουμε το κόστος κατασκευής και αφετέρου δεδομένου ότι δεν έχει γίνει η επιλογή των εκτάσεων.

Στη παρούσα φάση δημιουργήσαμε  μια κεντρική ιδέα για το πώς χωροθετικά, ταξινομικά & πολεοδομικά μπορεί να στηθεί ένας οικισμός.

Σαν γραμμή αφετηρίας έχουμε κάποιες σταθερές παραμέτρους:

Οι οικισμοί αυτοί θα είναι περιμανδρωμένοι έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος αφίξεων και αναχωρήσεων, όπως και φύλαξη των προσφύγων σε περίπτωση κάποιου τρομοκρατικού χτυπήματος.

Επίσης η πρόβλεψη που έχει γίνει είναι αυτά τα οικιστικά κέντρα να φιλοξενούν περίπου 11.200 άτομα. Κάθε κατοικία επιφάνειας Ε=100μ2 μπορεί να καλύπτει έως μια οχταμελή οικογένεια. Σε αυτή τη περίπτωση απαιτούνται προσεγγιστικά περίπου 1400 προκατασκευασμένες κατοικίες.

Κάθε κατοικία προκειμένου να είναι ευήλια και ευάερη έχει μελετηθεί έτσι ώστε να έχει κήπο τόσο μπροστά όσο και πίσω. Αυτή η λύση ικανοποιεί πολλές παραμέτρους: α)Γίνεται ευχάριστη η διαμονή β)διατηρούμε ικανές αποστάσεις και μεταξύ των κατοικιών χωρίς να γίνεται ο σχεδιασμός και η χρήση αποπνικτική, γ)εξοικονομούμε στο ότι θα απαιτηθεί να κατασκευαστούν πολύ λιγότεροι δρόμοι.

Η κεντρική ιδέα του σχεδιασμού είναι μπαίνοντας στο εσωτερικό του οικισμού, να υπάρχουν δυο Φυλάκια (κατά την Είσοδο & κατά την Έξοδο) με μια εκτενή πρόσοψη από γυαλί έτσι ώστε να ελέγχει αφίξεις καθώς και αναχωρήσεις.

Στο σημείο αυτό είναι πραχτικά σωστό να υπάρχει ένας παράδρομος όπου εκεί μπορούν να γίνουν οι πιθανοί έλεγχοι από την ασφάλεια χωρίς να διακόπτεται η κυκλοφορία. Παράλληλα όμως, σε αυτό το σημείο μπορεί να σταματάει όποιος άλλος διερχόμενος έχει την ανάγκη να σταθμεύσει για βραχύ χρονικό διάστημα.

Ακριβώς στο πίσω μέρος του Φυλακίου έχει προβλεφτεί ένα κτίριο μεγάλης επιφανείας, στο οποίο όλοι οι Εισερχόμενοι Αλλοδαποί θα ελέγχονται εξονυχιστικά προτού διαμείνουν στον Οικισμό. Θα παίρνονται δαχτυλικά αποτυπώματα, θα γίνονται κάποιες βασικές αιματολογικές εξετάσεις, θα τους βγάζουν φωτογραφίες έτσι ώστε να υπάρχει ένας πλήρης φάκελος για κάθε ‘’φιλοξενούμενο’’.

Ο χώρος αυτός θα έχει μια μεγάλη σάλα υποδοχής προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες όταν κατά την άφιξη μπορεί να έρχονται αρκετά πούλμαν ταυτόχρονα, όπως και επαρκή χώρο στάθμευσης για τα πούλμαν και για τα μικρότερα οχήματα.

Όπως μπαίνεις στο εσωτερικό του Οικισμού, περνώντας αρχικά τον υποχρεωτικό έλεγχο, απέναντί σου δεσπόζει ένα επιβλητικό κτίριο, το ‘ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ’ στο οποίο θα στεγάζονται γύρω στα 300 άτομα προσωπικό. Στα Υπόγεια του κτιρίου αυτού θα βρίσκεται για λόγους ασφαλείας το ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, το οποίο θα καλύπτει το κομμάτι των τηλεπικοινωνιών για όλο τον Οικισμό.

Παντού έχουν προβλεφτεί Υπαίθρια Parking πολλών θέσεων προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες των χρηστών  όπως και ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ διαφορετικών χρήσεων, έτσι ώστε αφενός να καλύπτονται όλες οι πιθανές ανάγκες των ‘φιλοξενούμενων’ και αφετέρου να αρχίσει ο Οικισμός να είναι σιγά σιγά οικονομικά αυτόνομος με τη μέθοδο της εισροής χρήματος.

Μια κεντρική ιδέα κατά τη διάρκεια της προμελέτης είναι όχι μόνο να δημιουργηθεί ένας νεοσύστατος Οικισμός, αλλά παράλληλα να γίνει και αποσυμφόρηση των υφιστάμενων αστικών κέντρων που ήδη έχουν επιβαρυνθεί από την ραγδαία αύξηση των μεταναστών.

Η πρόταση μας λοιπόν είναι οι μετανάστες αυτοί να ενοικιάζουν κάποια από τα καταστήματα που παρέχει ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ έτσι ώστε να έχουν και εκείνοι τα έσοδά τους και κατ’επέκταση να γίνουν παραγωγικοί παράγοντες στη χώρα μας και να παύσουν να έχουν ζημιογόνο χαρακτήρα. Ταυτόχρονα όμως θα καταφέρουμε να έχει και ο νεοσύστατος ΟΙΚΙΣΜΟΣ έσοδα!

Πηγαίνοντας πάλι στη κεντρική Plazza του Οικισμού, σημαντική σημείωση είναι ότι ο χώρος που περιβάλλει το ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ, το  ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, τα ΦΥΛΑΚΙΑ όπως  και  ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ, θα είναι περιμανδρωμένος καθαρά για λόγους ασφαλείας. Οι Είσοδοι προς τον ΟΙΚΙΣΜΟ  θα ανοίγουν τις  μεγάλες πύλες ειδικοί ΦΡΟΥΡΟΙ.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της μελέτης είναι η έντονη παρουσία πρασίνου είτε κατά μήκος των δρόμων , είτε δημιουργώντας εστίες πρασίνου διαφορετικής λειτουργίας/χρήσης σε όλη την έκταση του οικισμού. .

βλέπε: Πάρκα ως χώροι αναψυχής, παιδικές χαρές, ζώνες πρασίνου τα οποία λειτουργούν σαν μια διαχωριστική γραμμή από τα διάσπαρτα κέντρα που έχουν δημιουργηθεί σε σχέση με τις κατοικίες, αλλά ταυτόχρονα λειτουργούν και σαν ζώνες ηχομόνωσης.

Συμπληρωματικά από τη μελέτη δεν απουσιάζει το υγρό στοιχείο του οποίου η παρουσία συμβάλλει στην εξισορρόπηση της ανθρώπινης ψυχολογίας, προσφέρει φυσικό δροσισμό, και χαρίζει πάρα πολύ στην αισθητική των χώρων που ζούμε.

Επίσης ένα χαρακτηριστικό της μελέτης είναι η χρήση κανάβου. Αυτό έχει γίνει για λόγους σωστής πολεοδομίας. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου πηγαίνοντας σε μία πόλη χάνεσαι. Αυτό δεν οφείλεται τόσο σε έλλειψη προσανατολισμού που τυχόν έχεις, όσο σε μη ορθή ρυμοτομία και πολεοδόμηση.

Ακριβώς επειδή η έκταση είναι αρκετά μεγάλη για να καλύψει τις προαναφερθείσες ανάγκες, είναι πολεοδομικά ορθό να υπάρχουν μεγάλες εντυπωσιακές πλατείες, εστιατόρια ποικίλων τμ., χώροι στάθμευσης, καφετέριες, πλυντήρια, σχολές χορού, βιβλιοθήκες, κτλ…. ανά τακτά χρονικά διαστήματα έτσι ώστε να μην χρειάζεται κάποιος να διανύει τεράστιες αποστάσεις  για να εξυπηρετήσει τις όποιες του ανάγκες. Οι πιο πολλές από τις χρήσεις για αυτό ακριβώς τον λόγο επαναλαμβάνονται.

Βλέπε: εστιατόρια, καφετέριες, πλυντήρια, φαρμακεία, φούρνοι, βιβλιοπωλεία, bars, βιβλιοθήκες, parking κτλ.

Παντού θα πρέπει να σημειωθεί έχουν προνοηθεί πεζοδρόμια, διαβάσεις πεζών και πλατείες, χώροι πρασίνου τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά.

Όσο για τον φωτισμό, θα υπάρχει σε κάθε φωτοστήλη φωτοβολταική πλάκα. Το ίδιο θα ισχύει και για τις κατοικίες. Θα έχουν φωτοβολταικά για να καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων. Κάλυψη με φωτοβολταικά θα υπάρχει και στους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους.

Επίσης έχει μελετηθεί να υπάρχει βιολογικός καθαρισμός, το οποίο όμως οπτικά θα δίνει την αίσθηση ότι είναι ένα μεγάλο πάρκο από λοφίσκους. Εκεί ακριβώς θα είναι εγκιβωτισμένες οι δεξαμενές όπου θα γίνεται η όποια επεξεργασία των λυμάτων. Ταξινομικά ο βιολογικός καθαρισμός θα τοποθετηθεί κάπου στη πίσω πλευρά του οικισμού δημιουργώντας και μια έξτρα ζώνη προστασίας σε περίπτωση εξωτερικής απειλής.

Όλα τα κτίρια θα είναι προκατασκευασμένα. Στο στάδιο αυτό δεν είναι γνωστό εάν και εφόσον θα απαιτηθούν σε κεντρικά κυρίως κτίρια κάποια Υπόγεια. Αυτό θα οριστικοποιηθεί στο άμεσο μέλλον. Παρόλ’αυτά όπου έχουμε προβλέψει Υπόγειο στην προμελέτη μας, το έχουμε κάνει για λόγους ασφαλείας.

Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι Γερμανικά, με εγκεκριμένες και πιστοποιημένες προδιαγραφές, & φιλικά προς το περιβάλλον.

Οι κατοικίες όπως και όλα τα υπόλοιπα κτίρια θα είναι Ισόγεια (εξαιρούνται ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ), με μια πολύ μικρή υπερύψωση από το τελικό διαμορφωμένο έδαφος. Ο λόγος για το παραπάνω είναι καθαρά η αποφυγή πλημμύρων διότι θα δοθούν φυσικές ρήσεις για τα ύδατα.

Επίσης στον εν λόγω Οικισμό έχει γίνει ένα στρατηγικό πλάνο προκειμένου χωροταξικά να υπάρχει η πρόβλεψη πως θα είναι δυνατόν να ελέγχονται οι όποιες εξεγέρσεις.

Στο κέντρο του Οικισμού έχει σχεδιαστεί ο ΠΥΡΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ο οποίος δεν θα είναι Ισόγειο Κτίσμα, αλλά θα ξεκινάει από τα 5-6μ πάνω, πάλι για λόγους ασφαλείας. Ο ΠΥΡΓΟΣ αυτός που δεσπόζει στο κέντρο του ΟΙΚΙΣΜΟΥ, θα έχει υπό την εποπτεία του όλο τον Οικισμό.

Στις τέσσερις πλευρές του Οικισμού θα υπάρχουν μικρότερα ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΑ, των οποίων ο ρόλος είναι συμπληρωματικός. Ουσιαστικά σε περίπτωση εξέγερσης, με αυτόν το σχεδιασμό θα μπορούν να ελέγχονται και να περικυκλώνονται οι όποιοι θέλουν να κάνουν εξέγερση.

Επίσης στον Οικισμό έχουν υπολογιστεί στις διάφορες γειτονιές ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΞΗΡΑΣ ΤΡΟΦΗΣ, ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΡΟΥΧΙΣΜΟΥ, ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΥ & ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ, ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ.

Συμπληρωματικά κοντά στην Είσοδο θα υπάρχουν για όλες τις παραπάνω χρήσεις και οι αντίστοιχες ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ οι οποίες όμως θα είναι περιμανδρωμένες με ψηλά τοίχοι πάλι για λόγους ασφαλείας.

Παράλληλα έχει ληφθεί υπόψη να υπάρχει μια ΚΕΝΤΡΙΚΗ RECEPTION ακριβώς πίσω από την κεντρική Plazza, για να δίνονται κατευθύνσεις, όπως και τα κλειδιά των οικιών σε κάθε νέο φιλοξενούμενο. Ανά γειτονιά θα υπάρχουν και μικρότερες Reception για να εξυπηρετούν και να επιλύουν τα όποια προβλήματα μπορεί να υπάρξουν.(πχ. σε περίπτωση που δεν λειτουργεί κάποιο κλειδί, κτλ)

Συμπληρωματικά έχουν μελετηθεί να υπάρχουν αρκετά ΣΧΟΛΕΙΑ διασκορπισμένα σε όλο το μήκος και πλάτος του ΟΙΚΙΣΜΟΥ, ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ, ΝΑΟΙ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ, ΣΧΟΛΕΣ ΧΟΡΟΥ, BARS, ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ, ΓΗΠΕΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ, κλειστά Γυμναστήρια, Υπαίθρια θέατρα, Κλειστά Θέατρα, πολυχώροι εκδηλώσεων, CINEMA, ΑΤΜ Μηχανήματα διασκορπισμένα σε πολλά σημεία του ΟΙΚΙΣΜΟΥ, Χώροι Πρασίνου, Παιδικές Χαρές κτλ.

Τέλος οι δρόμοι είναι αρκετά μεγάλοι, έτσι ώστε σε περίπτωση εξέγερσης να μπορούν να απομονώνονται ζώνες. Με αυτό τον τρόπο είναι και ελεγχόμενη μία εξέγερση.  Αυτό θα μπορούσε να γίνει με διάφορους τρόπους….είτε με ψηλά πτυσσόμενα κάγκελα, είτε με κάποια άλλη ηλεκτρική κατασκευή.

Συνοψίζοντας παρακάτω αναφέρονται τα είδη των κτισμάτων που έχουν ληφθεί υπόψη:

  • Κατοικίες
  • Κατοικίες ΑΜΕΑ(Αναπήρων) Άτομα με ειδικές Ανάγκες
  • Φυλάκια
  • ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ & ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
  • Καταστήματα μικρότερης κλίμακας
  • Parking
  • Πάρκα/παιδικές χαρές
  • Πάρκα/χώροι περιπάτου/αναψυχής
  • Πλυντήρια
  • Πύργος Ελέγχου
  • Διοικητήρια
  • Κέντρα Υγείας
  • Super Market
  • Εστιατόρια
  • Κεντρικές Αποθήκες Ξηράς Τροφής
  • Εκκλησίες διαφορετικών θρησκευμάτων
  • Φαρμακεία
  • Φούρνοι
  • Σχολές Χορού
  • Βιβλιοθήκες
  • Bars
  • Βιολογικός Καθαρισμός
  • Cinema
  • Θέατρο
  • Αθλητικές Εγκαταστάσεις
  • Εξωτερικό θέατρο
  • ΑΤΜ
  • Σχολεία
  • Φυλάκια
  • Πυροσβεστικοί Κρουνοί σε Κεντρικές Αρτηρίες & σε χώρους συνάθροισης.

 

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ
‘ΚΑΚΑΡΗ Α.Ε’

 

ΜΕΛΕΤΗ:‘ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ’ (PDF)

 

Translate »
error: Content is protected !!

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Who we are Our website address is: https://www.pcofc.net. What personal data we collect and why we collect it Comments When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection. An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment. Media If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website. Contact forms Cookies If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year. If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser. When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed. If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day. Embedded content from other websites Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

Κλείσιμο